EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi salvate pădurile de la tăiere. Ministrul Mediului: ”Monitorizăm din satelit, aerian și cu camere de supraveghere”

Publicat: 18/07/2023, 17:05
Actualizat: 18/07/2023, 17:06

Pe lângă cele 6 milioane de hectare de pădure, România va mai împăduri 56.000 de hectare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Însă, în același timp, autoritățile caută soluții pentru protejarea actualei suprafețe verzi, inclusiv cu ajutorul unui sistem integrat de monitorizare din satelit și de pe drumurile forestiere și publice.

România are o aplicație – SUMAL 2 – care pune la dispoziția celor care o accesează informații despre actele de punere în valoare, locațiile de unde se încarcă transporturi de masă lemnoasă și informațiile aferente acestor puncte.

“SUMAL 2 merge bine, din informațiile pe care le primesc aproape zilnic de la colegii mei. SUMAL 2 este un instrument cu care România se mândrește și în spațiul european. Suntem singura țară care asigură o astfel de trasabilitate digitală a materialului lemnos din pădure și până la facilitățile de procesare.

SUMAL 2 nu este doar despre furtul de lemn. Bineînțeles că una dintre multele componente ale SUMAL este aplicația Inspectorul Pădurii, prin care orice cetățean, cu aplicația de pe telefon, poate verifica în timp real în ce măsură un transport de masă lemnoasă, identificat pe un drum național, județean sau unde o fi pe un drum public, are acte de proveniență și este înregistrat în SUMAL, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Gândul Green.

Pentru a fi și mai exactă, această aplicație va fi permanent updatată, a precizat ministrul Mediului.

“SUMAL este un instrument inovativ, este un instrument digital, este un instrument pe care adăugăm tot timpul noi componente, iar ultimele discuții pe care le-am avut cu colegii din minister și cu colegii din Serviciul de Transmisiuni Speciale, cu care lucrăm la elaborarea SUMAL, vizează noi module legate de interpretarea hărților satelitare.

Vom folosi sateliți civili pentru a monitoriza fondul forestier din România și, în situația în care la următoarea trecere a satelitului, la interpretarea acelor date de o rezoluție formidabilă și la suprapunerea celor două hărți, identificăm goluri de masă lemnoasă în fondul forestier, atunci în mod automat sistemul identifică acel punct negru-alb – putem să-l numim cum vrem – în timp real. Sistemul interoghează SUMAL să verifice respectivul amenajament silvic, dacă respectiva tăiere este făcută în conformitate cu ceea ce spune amenajamentul”, a dezvăluit Mircea Fechet.

350 de camere de supraveghere montate pe fondul forestier și drumurile publice

Acest sistem va fi completat de la sol prin implementarea unui sistem de supraveghere video. Nu mai puțin de 350 de camere video vor fi instalate, cu bani din PNRR.

“Vom avea un sistem de monitorizare video în întregul fond forestier și pe drumurile publice. Vom instala 350 de camere video cu bani din PNRR, camere video care nu doar că vor filma.

Există nenumărate mijloace de supraveghere video prin orașe, prin comune, peste tot aceste camere video vor fi inteligente. Ele vor ști nu doar să identifice numărul de înmatriculare al autocamionului ce face acel transport de masă lemnoasă, dar vor reuși să estimeze cantitatea de încărcătura de masă lemnoasă și să o concilieze cu cifrele pe care le avem deja în SUMAL legate de avizul de transport pentru acea încărcătură”, a explicat Ministrul Pădurilor cum va arăta sistemul ce va fi implementat.

În cazul în care estimările camerei video nu corespund datelor obținute din interogarea SUMAL 2, se declanșează alarma și transportul de lemn este interceptat de Garda de Mediu.

“Vor exista probabil și alerte false. Probabil că sistemul se va calibra într-un fel sau într-altul”, a completat Mircea Fechet.

Aeronavă cu senzori de scanare, cumpărată cu bani din PNRR

Tot cu bani din PNRR va fi cumpărată o aeronavă de monitorizare echipată special.

“Senzori de ultimă generație și construiți nu pentru aplicații de telefon mobil, ci pentru echipamente industriale, sunt instalați pe o aeronavă pe care urmează să o achiziționăm tot din PNRR și care ne va ajuta să scanăm în timp real fondul forestier și să ne asigurăm că, folosind zeci de milioane de puncte măsurate în fiecare minut, reușim să avem o modelare matematică, o estimare foarte clară a masei lemnoase.

Să calibrăm tot acest sistem cu măsurători de la sol, cu măsurători din aer, cu aeronava și cu măsurători din satelit, pentru a ne asigura că pădurile României vor fi bine protejate și că toți copiii, ai mei și ai tuturor ceilalți români, se vor bucura, așa cum și noi ne bucurăm de pădurile extraordinare pe care le avem astăzi”, a conchis ministrul Mediului.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Scapă de împușcare cei 426 de urși, așa cum a semnat Tánczos Barna? Fechet: ”Nu sunt de acord cu vânătoarea la urs pentru trofeu”

EXCLUSIV VIDEO | Expert: ”Digitalizarea duce la reducerea pierderilor din industrie și, implicit, la reducerea gazelor cu efect de seră”

VIDEO | Dan Tudose, expert în energie: „Companiile producătoare de energie trebuie să investească”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”Mixul energetic, gândit bine, înseamnă 7-10 ani. Insecuritate și prețuri mai ridicate”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”2023, an liniștit. Am semne de îndoială pentru următorii 10-15 ani”

Poluarea bat-o vina! De ce bolile autoimune au explodat în ultimii ani? Cum reacționează organismul când nanoparticulele de plastic ajung în sânge

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar